0
Categorieën
Mijn account
https://www.decovan.be/nl/pullman-ermator-clean-air-from-sweden/stofvrij-werken
Zoeken naar Merk, product, toepassing, etc..
Nederland +31 (0)114 682 811
Winkelmandje

Stofvrijwerken

De aandacht voor stofvrij werken neemt steeds toe, gelukkig maar, want werken en ademen in een stofvrije omgeving zorgt niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor veel minder opruimwerk achteraf!

Op de markt komen steeds meer stofzuigers en luchtreinigers. Maar hoe maak je de juiste keuze? Het kiezen van de juiste stofzuiger begint bij het type stof. Er bestaan namelijk stofzuigers voor fijn of groffer stof, al dan niet droog, modder, olie, water, maar ook voor fijn stof dat zich in de lucht bevindt, verflucht, lasdampen, enz... Wij helpen je graag verder om de juiste keuze te maken.

Wat kan de gebruiker doen om stofvrij te werken?

  • Gebruik machines met watertoevoer, zodat het stof zich niet kan verspreiden. Dit geldt voornamelijk voor het bewerken van vloeren.
  • Vermijd zo veel mogelijk contact met stof via de huid of inademing. Gebruik hiervoor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals een stofmasker en een veiligheidsbril. Een volgelaatsmasker met P3-filter, voorzien van aangeblazen lucht, is meestal niet noodzakelijk in combinatie met afzuiging of nat werken. Doorgaans is een P2-masker dan voldoende.
  • Zorg voor een bronafzuiging, zoals een stofzuiger, tijdens je werk. Kies machines die voorzien zijn van een ingebouwde afzuiging zodat je via een slang het meeste stof kan opzuigen.
  • Gebruik machines en gereedschappen op de juiste manier, inclusief stofkappen en afzuiging. Vervang regelmatig filters en afvalzakken.
  • Zorg voor een goede ventilatie of luchtcirculatie waarbij je gebruik maakt van een luchtreiniger. Deze maakt de lucht zuiver en zuigt al het ronddwarrelend stof op.

Wat kan de werkgever doen om stofvrij te werken?

  • Spoor uw medewerkers aan om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken, zoals stofmasker, veiligheidsbril en helm. Een volgelaatsmasker met P3-filter, voorzien van aangeblazen lucht, is meestal niet noodzakelijk in combinatie met afzuiging of nat werken. Doorgaans is een P2-masker dan voldoende.
  • Informeer uw medewerkers over de gevaren van fijn stof.
  • Investeer in kwaliteitsvolle machines en gereedschappen die voorzien zijn van ingebouwde stofafzuiging.
  • Kies voor een werkmethode die de uitstoot van stof beperkt. Uitslijpen van voegen zorgt voor meer stof dan bijvoorbeeld uithakken. Kies voor meer prefab-aangeleverd materiaal in plaats van mdf.
  • Zorg ervoor dat uw medewerkers niet langer dan nodig in een stoffige omgeving moeten werken.